Microfoonangst overwinnen

Veel mensen gaan ervan uit dat spreken om te dicteren hetzelfde is als gewoon een gesprek voeren, maar de overgang van spreken naar transcriptie kan moeilijker zijn dan je denkt. Gebruikers die voor het eerst dicteren vinden het soms lastig of spannend om dit te doen.

[Translate to Dutch:] Overcoming mic fright
Microfoonangst overwinnen

Onze vierde blogpost in de miniserie "How to Dictate" is hier. Heb je wel eens last van microfoonangst? Geen zorgen, hier heb je een paar tips om hiermee om te gaan.

Sommige mensen voelen de druk om een zin of alinea perfect op te nemen, wat een negatief effect kan hebben op hun zelfvertrouwen. Dit noemen we microfoonangst: zenuwen of angst bij het spreken in een microfoon en jezelf horen spreken, net zoiets als podiumvrees. Microfoonangst komt veel voor bij mensen die voor het eerst dicteren, dus het is niets om je zorgen over te maken. Met een beetje oefening en de juiste aanpak kun je deze angst in een mum van tijd overwinnen.

De drie gouden regels van het dicteren - privacy, oefenen en geduld - kunnen je helpen om de zenuwen tijdens het dicteren de baas te worden en je zelfvertrouwen een boost te geven terwijl je leert hoe je dicteren een plek geeft in je dagelijkse routine.

  • Privacy: Om vertrouwd te raken met het dicteren, kun je het beste dicteren zonder iemand anders in de kamer. Zo heb je de tijd om te wennen aan het geluid van je eigen stem, kun je goed focussen en raak je niet afgeleid. We weten dat het niet heel natuurlijk is om naar je eigen stem te luisteren, dus het doel is om eraan te wennen en je onzekerheid te overwinnen.
  • Oefenen: Dicteren is echt anders dan gewoon spreken. Door te oefenen kunnen mensen die voor het eerst dicteren de juiste mindset en spreekgewoonten vinden, zodat ze een patroon kunnen ontwikkelen dat al snel een tweede natuur wordt. Zo kun je straks zonder problemen dicteren. De tijd die je besteedt aan het oefenen valt in het niet vergeleken met de tijd die je later zult besparen, omdat je veel sneller zult kunnen dicteren.
  • Geduld: Het belangrijkste om te onthouden wanneer je begint met dicteren is geduldig te zijn. Leren dicteren met vertrouwen kost tijd en we raden aan om minstens twee weken de tijd te nemen om te wennen, zodat je uiteindelijk tot wel 7x sneller kunt spreken dan je kunt typen.

We hopen dat je iets aan deze richtlijnen hebt gehad om de drempels die je nog tegenhouden om te dicteren te overwinnen.